Життя перших львівських броварів

Справжньою і живою легендою протягом багатьох століть є пиво, зварене у Львові. Згадка про перших броварів у місті Лева датується ще 1425 роком. Тоді пивоваріння породило середньовічне поняття сучасного слова "рекет". Адже броварні були дуже прибутковими.

Існують десятки переказів, за якими львівські пивовари були змушені платити неофіційну "данину" магістрату. А, до прикладу, рурмайстри – тодішні працівники водоканалу, – могли придумати сотні технічних причин, за якими відходи з броварень було заборонено зливати в міську каналізацію. І так, доки бровар не давав йому дзвінку монету. Пиво, зварене у Львові, вже тоді було надзвичайної якості. Його замовляли вельможі з Баварії. Кіньми його везли в таку далечінь, – а це кілька тижнів, – і воно не псувалося. А в 1607 році львівські солодовники-пивовари склали навіть спеціально присягу, зміст якої полягав у тому, що броварі обіцяють варити якісне, смачне і хороше пиво та забезпечувати міщан роботою.

Львів'яни любили й поважали своїх броварів. Пізніше місцеву традицію пивоваріння перейняли приїжджі ченці-єзуїти. Їм граф Станіслав Потоцький навіть надав землю і дозволив варити пиво за їхніми рецептами. А магістрат виділив лише 4 шинки, де можна було куштувати привезений із-за кордону хмільний напій. Та попри те, львівські городяни не зраджували традиціям і смакували лише пиво місцевих броварів.



Джерело: Телеканал новин "24"

Читайте також:
Пивовар Роберт Домс

Поділитися з друзями